Алонисос

Вдъхновяващ остров, с величествени пейзажи и красива природа, предпочитана дестинация за спокойствие и уединение.

Алонисос е най-източният остров от Спорадите. Тук е създаден първият морски национален парк в Гърция с една от най-големите защитени морски зони в Европа. Районът се превръща в идеална среда за много редки видове от флората и фауната - Средиземноморския тюлен-монах, делфини и морски птици.

Древното име на острова е „Икос“ и се свързва с това на първия му обитател Стафилос (в превод грозде), син на Ариадна и Дионис. Този мит обяснява запазените от древни времена до днес традиции в лозарството.

Столица е град Патитири - живописно пристанище с красиво павирана крайбрежна улица. Хора е старата столица, запазила облика на типично островно селище - каменни къщи с впечатляващи дворове, тесни калдъръмени улички, църкви и средновековен замък с прекрасен изглед към морето.

В Милиа се намира Международната академия на хомеопатията, която все още поддържа живи традициите на народната медицина, благодарение на чудотворните билки, растящи на острова.

Красивите плажове на Алонисос с кристално чисти води са: „Meyálos Mourtiás“, „ Steni Vala”, „Chrisi Milia”, „Marpoúnta”.

Алонисос е заобиколен от многобройни необитаеми островчета с интересни забележителности


Pansion Nina Патитири, Алонисос
Виж на картата
Hotel Gorgona Роусоум Гиалос, Алонисос
Виж на картата