Александрополи

Александруполи е главен град на префектура Еврос. Красив крайбрежен град, пълен с живот и гостоприемни хора. През 21-и век Александруполи се превръща във важен комуникативен и търговски център, след разширяването на пристанището и завършването на автомагистрала „Егнатия одос” се оформя железопътна, автомобилна и морска ос Александруполи – Бургас – Крим – Новоросийск – Москва. Градът е разположен в историческата област Западна Тракия и е част от административна област Източна Македония.

Александрополи е сравнително нов град с кратка история. През 1847 година на мястото на града е съществувало кафене и караулен пост против контрабандисти. След 1850 година рибари от околни села се събират тук и образуват малко село, наречено Дедеагач, което в превод от турски означава "старо дърво” или ,,дърво на отшелник”. На това място действително е имало вековен дъб, под сянката на който е живеел, а в последствие е и погребан турският отшелник на име Деде.

До 14 май 1920 година градът е управляван от Антантата, след което става владение на гърците. Тогава градът се преименува за кратко на Неаполис, а после на Александрополис, в чест на тогавашния гръцки крал Александрос I, (а не на древния цар на Македония Александър Велики – както понякога се твърди), който непосредствено след развоя на тези събития е посетил града заедно с Елевтериос Венизелос – тогавашния министър председател. От 1941 до 1944 Александрополи е бил в пределите на България.

Визитната картичка на града е фарът - поставен на висока кота, втори по големина в Европа. Около него са пръснати множество кафенета. Катедралният храм , "Свети Николай", построен в началото на 20 век, също е едно от най- посещаваните места в града, не просто защото гърците са много религиозни хора, а заради иконата, за която се твърди, че прави чудеса.

Александруполи има летище и пристанище. Ако искате да се запознаете с културното наследство и природните дадености на района, можете да посетите Историко-етнографския музей, Етнологическия и Църковния музей на Тракия и Музея по природна история. Можете да се любувате на морето по добре уредените плажни ивици в района, а вечер ви се предлагат много централни или крайбрежни кафета и бар-клубове, и естествено „бузукия”.

В близост до града се намира родното село на Капитан Петко Войвода, но от къщата му днес няма и помен. В един частен двор е поставен каменен бюст в памет на великия войвода.

Друга забележителност в околността е природният резерват Делтата на река Марица, където живеят редки видове птици и растения. Тук се предлага разходка с лодка.

Много туристи посещават и действащият женски манастир в село Макри, който се намира на 12 км. от Александрополи.


Astir Egnatia Hotel Александруполи, Тракия
Виж на картата
Thalassa Apartments Александруполи, Тракия
Виж на картата