Агиос Николаос

Агиос Николаос се намира на изток от Никити, на източния бряг на Ситония. Агиос Николаос е исторически град с традиционна архитектура от 19 век. Тази част на Ситония както и на север от Агиос Николаос има някои огромни и красиви уединени пясъчни плажове. Малцина туристи знаят за тях.

Местните хора са трудолюбиви, и не само в туристическата индустрия, а и в производството на отличен Ципуро (сходно с българската анасонлийка), в рибната промишленост, както и в производството на вино, мед и зехтин.

В Агиос Николаос ще намерите без проблем къде да отседнете. Района е добре развита с хотели и вили от висок клас, има и много къща за гости със студия и апартаменти под наем. Различните възможности за настаняване са разположени по крайбрежието, в близост до плажовете.

Пробвайте нещо от местната продукция – вино, мед и ципуро. Насладете се на уникалната македонска народна архитектура на сгради и къщи, както се разхождате в градчето сред бели варосани къщи край тесните улички. Да седнете около фонтана на централния площад и да пиете кафе в някое от многобройните кафенета и ресторанти там.

Ако сте в Агиос Николаос около 26 юли, може да сте свидетели на кулминацията на тридневното честване на Св. Параскева Римлянка, мъченица от втори век.

Районът около Агиос Николаос също така предлага гмуркане и някои добри пътеки за пешеходен туризъм и колоездене.