Халкидики

В чистите, светли води на Егейско море, сякаш самият Посейдон е разположил своя тризъбец. Полуостров Халкидки простира своите три ръкава – Касандра, Ситония и Атон, оформяйки символичния жезъл на морския бог сред морска пяна и слънчеви лъчи. Халкидики притежава най-дългата брегова ивица в материка на Гърция – 500 километра красиви заливи и примамливи плажове.

Полуостровът се намира само на 60 километра от град Солун и е сред най-предпочитаните дестинации за почивка в страната. Пътищата на Халкидики преминават през хълмове с борови и маслинови гори, лозови насаждения и чудни цветни поляни под погледа на планината Холомондас.

Първият ръкав на Халкидики е Касандра. Туризмът там е добре организиран и привлича най-много любители на морето и слънцето. Неа Муданиа е любимо място за релакс и почивка, притежава добри хотели и славата на дестинация с перфектно обслужване. Само на 6 километра навътре е Неа Потидеа, разположена на мястото, където Касандра се отделя от Халкидики. Мостовете над канала, залезите над пясъчните плажове и кристалната вода обещават романтични преживявания.

Най-популярната точка от картата на Касандра е Калитеа. През летните сезони тя е космополитен град, примамващ туристите с прекрасните условия за почивка – луксозни хотели, добри ресторанти и таверни и безкрайни плажове.

Където и да отидете на Касандра ще виждате искрящото над морето небе, ще чувствате Гърция, истинската Гърция с музиката на вълните и аромата на местните гозби.

Вторият ръкав на полуостров Халкидики е Ситония. Морето изгражда в земята удивителни заливи. Боровете надвесват клони над самите плажове, срещат се гора и море, за да създадат едни от най-чудните гледки. Плажовете на Ситония са малки, скътани в отделни заливи. Там можете да намерите уединение и романтика или пък предизвикателството на водните спортове и истински кулинарен тур.

Ако сте избрали Ситония, непременно посетете Никити – град с къщи от камък и керемидени покриви. Разходка по улиците на града е връщане назад в миналото. В Никити цари безвремие – спокойствието царува под горещото слънце и движението идва само от морския вятър.

В Неос Мармарас природата среща древна Гърция. Останки от миналото на Халкидики свидетелстват за спомените на полуострова, които връщат далече назад във времето. А боровете се извисяват като свидетели на това пътуване. Наблизо до Неос Мармарас е Порто Карас, известен с винарните си и частната марина.

За да завършите пътуването се разходете до Торони – разгледайте църквите на града и замъка Торони. Вдишайте морски вятър и го отнесете вкъщи, заедно с обещание да се върнете отново.